tisdag 30 september 2014

Motorn är ur

Idag for motorn ur bädden.
Bordläggningen under denna dreglande diesel känns aningen marinerad.
Nu är det dags för en sanering av kölsvinet.


Innan denna Ford flyttade in i båten, så satt det ju en Skandia råoljemotor i, och den hade troligen ännu svårare att behålla oljan på insidan, så man kan väl nästan utgå ifrån att samborden är redigt oljeskadade.
Men det spelar väl ingen större roll, hade dom inte varit det, så hade dom troligen varit sönderfrusna...
Inget ont som inte har något gott med sig.

Forden på 96 hästar kommer troligen inte att få flytta tillbaka i motorrummet. Men om någon känner till en Skandia 22b, som var orginalmotorn, så är jag mycket intresserad.

/Stellan

5 kommentarer:

 1. Råoljemotor.
  Då ska man väl förvärma oljan för att få den flytande har jag för mig... Kan det stämma?
  Hade några grannar som bodde på "Ballen", en 35m rysk, råoljeeldad bogserare.

  SvaraRadera
 2. Ja, det vete fan, Erik. Tändkulemotorer var ju råoljemotorer, men att man behövde värma oljan har jag ingen information om. Däremot tror jag man startade dom på fotogen, då man körde på råolja.

  SvaraRadera
 3. Är det möjligt att Fixarerik refererar till HFO-Heavy Fuel Oil ("tjockolja"), som är ett destillat av råolja (typ nivån lägre än diesel men snäppet över asfalt.) Råolja i sig är väl tillräckligt lättflytande för att köra direkt i tändkulemotorer. HFO är/var ett vanligt marinbränsle och behöver definitivt förvärmas, annars får man nog gräva loss det med spade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer nog David.
   Dessutom låter det mer ryskt!
   Tanka med spade...

   Radera
 4. Ha ha! Snäppet lättflyktigare än asfalt! En vän har läst ur manualen till sin Seffle, att oljefaten bör förvaras stående ett tag, så att ökendamm och dyligt hinner sjunka till botten. Det var liksom lite ballare att vara motorman förr.

  SvaraRadera